KUNG MARKATTA
Ekologiskt, Fairtrade, Naturprodukter


Produkterna odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, så att råvarorna får utveckla sina smaker i lugn och ro. De är fria från konstgjorda och onödiga tillsatser och är framtagna med hänsyn till människa, djur och natur. 
Många av våra livsmedel är KRAV-märkta och produkter från utvecklingsländer, som socker, kakao och te, är Fairtrade-märkta. Vi är mycket stolta över våra märkningar.
 
Sedan 2009 klimatkompenserar vi, som första företag i dagligvarubranchen, alla våra transporter som är nödvändiga för att importera de ekologiskt odlade godsaker som vi tar in från världens alla hörn. Vi kompenserar också transporten som för varorna ut till våra kunder. Parallellt med detta arbetar vi aktivt med att fortsätta minska våra faktiska koldioxidutsläpp genom att optimera våra transporter. Vi väljer t.ex. tåg och båt, där det är möjligt, istället för lastbil och flyg. 
Vi har valt trädplantering som klimatkompensering eftersom avskogning idag står för ca 17 % av det årliga tillskottet av växthusgaser till atmosfären. Trädplantering har dessutom andra goda effekter på miljön. Den motverkar erosion, motverkar utarmning av den biologiska mångfalden, bidrar till att förbättra kretslopp av näring och vatten samt till att göra miljön mer motståndskraftig mot störningar.

Ekologiskt är näringsrikt
Fler och fler forskarrapporter visar på näringsfördelar med ekologisk odling. En ny studie från Brasilien visar till exempel att ekologiskt odlade tomater innehåller mer c-vitaminer och andra hälsosamma ämnen såsom flavonoider.
Så när du väljer ekologiskt får du både god och hälsosam mat. Bättre kan det knappast bli!
Ekologiskt är bättre för miljön
Ekologisk odling sker utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. I stället tar man hjälp av det som naturen har att erbjuda i form av solenergi och naturliga mikroorganismer. Miljön och de människor som arbetar med odlingen mår bättre. Bekämpningsmedel som används i konventionella jordbruk försvinner inte, utan tar vägen någonstans. Studier har visat att rester av bekämpningsmedel kan lagras i kroppen.