Kung Markatta & Urtekram

Här ser du  de leverantörer vilka  jag säljer produkter ifrån i min butik på Backvägen 2 i Töreboda. Fler produkter läggs till i samma takt som de kommer in i sortimentet. Har du önskemål? Kom in i butken och berätta. Se öppettider under knappen Kontakt.

KUNG MARKATTA
Odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, så att råvarorna får utveckla sina smaker i lugn och ro. De är fria från konstgjorda och onödiga tillsatser och är framtagna med hänsyn till människa, djur och natur. 
Många av våra livsmedel är KRAV-märkta och produkter från utvecklingsländer, som socker, kakao och te, är Fairtrade-märkta. Vi är mycket stolta över våra märkningar. Här kan du läsa mer om dem. 
Sedan 2009 klimatkompenserar vi, som första företag i dagligvarubranchen, alla våra transporter som är nödvändiga för att importera de ekologiskt odlade godsaker som vi tar in från världens alla hörn. Vi kompenserar också transporten som för varorna ut till våra kunder. Parallellt med detta arbetar vi aktivt med att fortsätta minska våra faktiska koldioxidutsläpp genom att optimera våra transporter. Vi väljer t.ex. tåg och båt, där det är möjligt, istället för lastbil och flyg. 
Vi har valt trädplantering som klimatkompensering eftersom avskogning idag står för ca 17 % av det årliga tillskottet av växthusgaser till atmosfären. Trädplantering har dessutom andra goda effekter på miljön. Den motverkar erosion, motverkar utarmning av den biologiska mångfalden, bidrar till att förbättra kretslopp av näring och vatten samt till att göra miljön mer motståndskraftig mot störningar.

URTEKRAM

Många väljer bort ekologi för att ekologiska livsmedel ofta kostar lite mer än de konventionella. Men det är flera bra skäl till varför ekologin lägger extra kronor på priset. Bland annat innebär det större kostnader att odla ekologiska grödor. För det första för att jordbrukarna ibland tvingas välja sorter som ger ett lägre utbyte, men som till gengäld är mer motståndskraftiga mot t.ex. skadedjur. Här kan konventionella lantmän odla sorter som ger stort utbyte och så spruta mot skadedjur och ogräs. Ekologernas ogräsbekämpning kan också vara kostsam eftersom en del grödor kräver att ogräs avlägsnas med manuell rensning. Så ett mindre utbyte och en större manuell arbetsinsats höjer alltså priset för råvarorna och hela vägen genom värdekedjan fram till konsumenterna. 
I ekologisk produktutveckling är det också mycket stränga krav på vilka ingredienser som får användas. T.ex. är det inte tillåtet att använda smakförstärkare, aromämnen, konserveringsmedel eller särskilt många e-nummer överhuvudtaget i ekologiska livsmedel. Det ger lyckligtvis en renare och mer naturlig vara, men det betyder också att det behövs större mängder av de ekologiska råvarorna för att uppnå samma slutresultat som de konventionella genvägarna ger på ett mer ekonomiskt sätt.
Nog kostar ekologi mer, men då får du också en renare och mer naturlig vara som är odlad med stor omtanke om människor, djur och miljö. 

STEVIA VITAL

En hälsosam kost och en tanke på vad vi äter kan hjälpa oss från ohälsa och göra att vi får lagom energi för att utföra dagens sysslor.
Socker är en naturlig del av vår kost, men det är mängden socker som vi äter som är problemet. Om vi bara kunde byta ut det mesta av det socker vi dagligen sätter i oss i mat och dryck så har vi grunden till en god energibalans.
När vi tänker på socker så tänker vi ofta på att det gör oss överviktiga, eller ännu värre påverkar vår risk att få en blodsockersjukdom. Många lever dessutom med dagliga problem att hantera socker.


För varje sockerbit du byter ut mot Steviasocker eller Stevia Extrakt tjänar du ca 14 kalorier.
Stevia Vital ® kan tack vare sina noll kalorier, hjälpa dig att gå ner i vikt, att behålla den vikt du har och göra att du kan undvika karies. För det är ju så att Stevia inte heller ger hål i tänderna tack vare sitt neutrala ph-värde.
Använder du istället produkter som baserar sig på Stevia Vital ® så kan du ganska snart halvera ditt sockerintag av socker från sockerrör eller betor. Leta efter produkter med Stevia Vital ® nästa gång du handlar.
Sötsuget finns för många av oss i bakhuvudet och lurar oss från gång till annan att ta den där chokladbiten eller läsken som stillar vår hunger för sötma. 
SteviaVital ® hjälper dig när sötsuget är som störst


Tillsammans med t ex dagliga promenader och en tanke på vad du äter så behöver inte viktminskningen bli en plåga. Nu kan du unna dig något sött igen!
Allt är naturligtvis relativt och du kan t o m tjäna det dubbla eller mer på att baka själv och se till att du inte äter onödigt socker i dina produkter.
En vanlig dag kan man reducera sitt intag med upp till 300-400 kalorier bara på att undvika socker till kaffe, te, fil och mellanmål. Byter du dessutom bort läsk och saft mot egenkomponerad steviadryck, t ex citron-/apelsinsaft med SteviaVital® så är det ca 42 kaloier per 100g/1 dl dryck. En 50 cl dryck mindre ger dig 210 kalorier tillbaka.
Det betyder att en kopp kaffe med SteviaVital® i stället för två sockerbitar skulle ge dig ca 28 kalorier i vinst. Dricker du fyra koppar per dag ger det dig 112 kaloriers vinst.

 

SteviaVital ® passar även diabetiker
Ett stort antal av våra kunder är diabetiker som för att kunna äta sött, måste planera sina måltider. Ett sätt att undvika insulin- och blodsockerhöjningar för dem är att hålla sig till sötningsmedel med t ex Aspartam, Sukralos, Cyklamat och Sackarin.
Många diabetiker har hört av sig och tackat för att att de äntligen kan få ett sötningsmedel som är helt naturligt och inte artificiellt.
Många är osäkra på dessa typer av sötningsmedel och då rekommenderar vi varmt Stevia som garanterat använts i flera hundra år utan problem.


Passar till bakning, matlagning och dryck
Stevia Vital ® tål hög värme utan att förändra karaktär vilket gör att den passar utmärkt till livsmedel. Stevia Vital ® använder du med fördel även i din egen bakning, matlagning och dryck. 
Vi har två typer av Stevia, Stevia Extrakt (pulver) och Steviasocker (kristaller).
En likhet som steviaextraktet har med andra sötningsmedel är att den inte är fermenterade, dvs den jäser inte. Man bör därför basera sina recept på sockerfri bakning eller matlagning. 
Våra SteviaSockerprodukter däremot har bättre jäsningsegenskaper.
Den 11/11 2011 tog EU äntligen beslutet att godkänna stevian till försäljning i butik och industri. Sedan dess har antalet produkter innehållande Stevia bara ökat och inom några år kommer vi att få se det i många av våra livsmedel.

 

ALPRO

Vegetabiliska livsmedel tenderar att innehålla omättade (bra) fetter och är generellt låga i mättade (dåliga) fetter. Höga nivåer av kolesterol kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Att ersätta mättade med omättade fetter har visat sig sänka nivåerna av kolesterol i blodet. Så att äta mer växtbaserade livsmedel kan bidra till att hålla ditt hjärta friskt. En växtbaserad kost hjälper till att förse dig med protein, kalcium och D-vitamin som behövs för att upprätthålla en god benhälsa hela ditt liv. Växtbaserade livsmedel tenderar att innehålla färre kalorier, mindre mängder fett och mycket fibrer - det är därför veganer ofta har ett lägre "body mass index" (BMI). Genom att äta mer frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, frön och växtbaserade alternativ till mejeriprodukter - och minska mängden kaloritäta livsmedel - blir det enklare att kunna kontrollera din vikt.